Hampaiden tarkastus
Hampaiden säännöllinen tarkastaminen on tärkeää hampaiden ja suun hyvinvoinnille. On tapauskohtaista kuinka usein hampaiden tarkastusta tulee tehdä ja väli voikin vaihdella kuudesta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen. Säännöllisyys on kuitenkin päätavoite. Liian pitkät tarkastusvälit saattavat aiheuttaa haittaa jonka korjaamisessa menee useampi hammaslääkärikerta.
Hampaiden paikkaus
Yleisin syy hampaiden paikkaamiseen on reikiintyminen. Ilman paikkaamista hampaassa oleva kariesvaurio pääsee etenemään hampaan ytimeen aiheuttaen isomman ongelman. Hampaita paikataan myös lohkeamisen tai kulumisen vuoksi.
Mitä materiaaleja käytetään paikkaamiseen?
Yleisin paikka-aine nykyisin on valokovetteinen muovimateriaali. Potilaan pyynnöstä käytämme myös amalgaamia. Hampaat voidaan paikata myös posliini- tai kultapaikoilla. Jälkimmäisten paikka-aineiden käyttö edellyttää tarkastusta ja kustannusarviota. Paikat tehdään hammaslaboratoriossa.
Hampaiden juurihoito
Hampaiden juurihoito on hoitomuoto hoitamattoman ja tulehtuneen hampaan hoitoon. Syynä on useasti esimerkiksi huono hampaiden hoito, jonka vuoksi hampaassa ollut reikä pääsee etenemään syvemmälle vieden bakteereja kohti hammasydintä ja tulehduttaisi hampaan. Tulehduksen voi aiheuttaa yksittäiseen hampaaseen kohdistuva purentarasitus, kova isku tai hampaan lohkeaminen. Tulehtuneen hampaan tunnistat hammassärystä ja jomotuksesta joka pahenee.
Juurihoidettava hammas tarvitsee useamman hoitokäynnin.
Hampaan poisto
Hammas voidaan joutua poistamaan useammasta eri syystä. Hammas on voinut tulehtua tai vaurioitunut siten, ettei sitä voida enää muilla hoidoilla auttaa. Hampaita voidaan poistaa myös ahtauden takia, esimerkiksi viisaudenhampaat.
Hampaan leikkauksellinen poisto
Viisaudenhammas voi olla sellaisessa asennossa, ettei sitä voida normaalisti poistaa. Silloin suoritetaan leikkauksellinen poisto, jossa yleensä hammas pilkotaan siten, että se pystytään poistamaan. Joissakin tilanteissa joudutaan poraamaan myös leukaluuta, jolloin mahdollinen jälkisärky hoidetaan kipulääkkeillä. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja se on kivuton.
Ilokaasuhoidot
Ilokaasu hoitomuotona poistaa pelon. 95 % heistä, jotka eivät uskalla tulla hoitoon voidaan hoitaa ilokaasun avulla. Hoidon ajan potilas hengittää happi-ilokaasuseosta ja pelko poistuu. Ilokaasu on nukutusainetta, mutta antamassamme hoidossa potilasta ei nukuteta, vaan ilokaasuseoksen määrä on sellainen, että pelko poistuu. Hoito puuduttaa myös ikenet siten ettei kipua tunne. Lasten maitohampaiden hoidossa ilokaasu puuduttaa myös hampaat.
Implanttihoidot
Jos sinulta puuttuu yksittäinen hammas tai useampi hammas ryhmässä tai kokoproteesit eivät pysy suussa niin hampaat voidaan korvata implanteilla. Implanttihoidossa luuhun istutetaan titaani-implantti, joka luutuu kiinni leukaluuhun. Kun implantti on luutunut kiinni, päälle rakennetaan yleisimmin kruunu, jonka ulkopinta on omien hampaiden väristä posliinia. Mikäli kokoproteesit eivät pysy paikoillaan niin leukaluuhun asennetaan implantit, joiden varaan kokoproteesi asetetaan.
Hammasprotetiikka
Teemme vastaanotolla irrotettavia osaproteeseja muovista ja metallirunkoisia osaproteeseja eli rankaproteeseja. Teemme yksittäisiä kruunuproteeseja sekä siltaproteeseja. Siltaproteeseissa käytetään jäljellä olevia hampaita tukihampaina ja poistettujen hampaiden kohdalle tulee purentaan hammas täyttämään aukon. Teemme myös istutettujemme implanttien päälle kruunut ja sillat. Laboratoriotyöt teetämme hammaslaboratorioissa.
Hampaiden röntgenkuvaukset
Hampaankolossa otetaan yksittäisiä hammaskuvia sekä koko leukojen alueen näyttäviä ortopantomokuvia. Röntgenkuvilla selvitetään oireiden syy ja varmistetaan oikea hoito. Teemme tarkastuksia esimerkiksi ennen kirurgisiin toimenpiteisiin menoa ja varmistamme ortopantomokuvilla, ettei piilossa ole tulehduspesäkkeitä.